Kaart en symboliek

Lenormand info

De klassieke Lenormand kaarten worden net als de tarot al eeuwen gebruikt. Een deck bestaat uit 36 kaarten met een symbolische afbeelding. Hier zijn traditionele sleutelwoorden aan verbonden. Op de kaarten staat ook een getal en een bijbehorend schoppen-, ruiten-, harten- of klaverteken. Het grand tableau is het uniek legpatroon voor de Lenormand, waarbij alle kaarten op tafel liggen.

De kaarten zijn vernoemd naar de Franse Mademoiselle Lenormand, geboren op 27 mei 1772. Er wordt vanuit gegaan dat zij aan de basis ligt van het ontwerp van deze kaarten. Ze had voorspellende gaven en was ingewijd in het kaartleggen uit de oude Franse traditie. Ze werkte in een zogeheten Salon waar mensen hun toekomst konden laten voorspellen onder meer door middel van kaarten en andere technieken als astrologie. Het Franse Hof heeft vele jaren gebruik gemaakt van haar diensten en haar beroemdheid ging ver buiten Frankrijk.

Toen het kaartleggen verboden werd is Mlle Lenormand boeken handelaarster geworden en gaf ze boeken uit onder andere over haar verschillende werkmethoden. Ze is op 71-jarige leeftijd overleden en laat ons een mooie en wat mysterieuze kaartenstijl na. Haar kaarten worden nog steeds veel gebruikt.

Opvallend is dat in tegenstelling tot de ware explosie aan eigentijdse tarot en orakelkaartendecks, er relatief weinig nieuwe Lenormand kaarten worden ontworpen. Dat maakt ze misschien nog wel mysterieuzer.